Norveška šalje Ukrajini avione F-16

Norveška će, poslije Holandije i Danske, poslati borbene avione F-16 Ukrajini, javljaju danas norveški mediji.

Za sada nema zvanične potvrde plana o slanju aviona, o čemu su izvijestile norveške televizije NRK i TV.

Premijer Norveške Jonas Gar Stere je danas u posjeti Kijevu, a Norveška je najavila i da će Ukrajini poslati protivvazdušne rakete, navodeći da je „vazdušna odbrana ključna za sposobnost Ukrajine da zaštiti civilno stanovništvo i vojne jedinice i infrastrukturu od svake vrste vazdušnog napada Rusije“.

Norveška, članica NATO-a, bila bi treća evropska zemlja koja bi Ukrajini isporučila avione F-16.

Ukrajina je dugo tražila te avione u nadi da bi oni mogli da joj donesu premoć u ratu. Nedavno je pokrenula kontraofanzivu protiv ruskih snaga, ali bez vazdušne podrške, ostavljajući svoje jedinice na milost i nemilost ruskoj avijaciji i artiljeriji.

Norveška je u februaru saopštila da će u okviru petogodišnjeg paketa podrške donirati Ukrajini 7 milijardi dolara. Novac će biti iskorišćen za vojnu i humanitarnu pomoć.

Norveška vlada je ranije saopštila da razmatra slanje aviona F-16 u Ukrajinu. U januaru je primila prve od ukupno 52 aviona F-35 kojima će zamijeniti svoju flotu aviona F-16.

Holandija i Danska su prošle sedmice saopštile da će poslati Ukrajini avione F-16. Danska je najavila slanje 19 aviona, dok Holandija nije precizirala ukupan broj aviona niti kada će biti stavljeni na raspolaganje Ukrajini.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da od Holandije očekuje 42 aviona.

Ponuda Holandije i Danske uslijedila je dva dana nakon što su SAD, kao zemlja u kojoj su avioni F-16 proizvedeni, odobrile isporuku Ukrajini.

Foto: Guliver

NIKŠIĆ PROGNOZA