Njemačka: Učenici htjeli da uvedu šerijat u školi

Četvorica učenika muslimanske vjeroispovijesti pozvali su na uvođenje strogih islamskih pravila u svojoj srednjoj školi „Nordštat“ u Nojsu, gradu u njemačkoj pokrajini Sjeverenoj Rajni Vestfaliji.

Kako prenose mediji, učenici stari 17, dvojica od 18 i jedan od 19 godina tražili su da se nastava striktno razdvoji po polovima, da muškarci drže časove plivanja dječacima, a žene djevojčicama, i da djevojčice obavezno nose marame.

Tražili su da čak i čet-grupe koje postoje za komunikaciju unutar razreda budu razdvojene po polovima, kao i da se muslimanima obezbijedi prostorija u školi u kojoj bi mogli da se mole i da im se dozvoli da petkom ranije napuste školu da bi mogli da odu u džamiju.

Mediji navode da su njih četvoricu na času izričito izjavili da odbacuju demokratiju. Javno su podržavali kamenovanje i druga kršenja ljudskih prava, a na društvenim mrežama na internetu širili su video-snimke salafističkih propovjednika kao što je Pjer Fogel. Takođe su, pišu mediji, vršili pritisak na druge muslimane koji su u njihovim očima bili „loši muslimani“.

Provjereni i roditelji, istraga u toku

Sve to nalazi se u policijskom izvještaju u koji je imao uvida i njemački javni servis WDR. Uprava škole je o slučaju obavijestila policiju prošlog decembra, a o tome su, kako se navodi, informisani i Državna bezbjednost, javno tužilaštvo u Diseldorfu, kao i Pokrajinska kancelarija kriminalističke policije (LKA).

Navodno je bilo i nekoliko incidenata prošle godine, u martu i decembru. Za trojicu od četvorice učenika kaže se da su već registrovani zbog sličnih problema. Međutim, istražitelji nisu pronašli bilo kakvu krivičnu relevantnost, barem ne u incidentima koji su se dogodili u martu. Javno tužilaštvo još istražuje šta se dogodilo u decembru, sumnja se radilo o prijetnjama i prinudi.

Kako se navodi u policijskom izvještaju, provjereni su i roditelji četvorice optuženih učenika, ali nije utvrđeno ništa što ugrožava državu. Istražitelji su informisali i pokrajinsku kriminalističku policiju sa zahtjevom da se to proslijedi saveznom MUP-u i Kancelariji za zaštitu Ustava.

Preventiva nije uspjela

Škola se obratila i preventivnom programu „Putokaz“ (Wegweiser) za ekstremne islamiste koji sprovodi Sjeverna Rajna Vestafalija i pozvala njihovog stručnjaka da pomogne. To, međutim, nije imalo uspjeha, navodi se u policijskom izvještaju.

Pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Herbert Rojl (CDU) ocijenio je za list „Rajniše post“ da je slučaj veoma ozbiljan. On je pozvao roditelje, nastavnike i ljude koji rade sa mladima da budu budniji po pitanju islamističke radikalizacije mladih: „Ako primjetite da se nešto dešava, pobrinite se za to što prije. Ne smijemo dozvoliti da naši najmlađi kroz propagandu dospiju u ruke ekstremističkih grupa“, poručio je ministar Rojl.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA