Nigerija: Spašeno 14 od 20 studenata otetih na univerzitetu

Bezbjednosne snage Nigerije spasile su 14 od najmanje 20 studenata otetih sa univerziteta na jseverozapadu te zemlje i tragaju za preostalim zarobljenicima, saopštile su obrazovne vlasti.

Naoružani ljudi napali su prošle sedmice školu u mjestu Bungudu u državi Zamfara i pobjegli sa učenicima i nekim radnicima.

To je prva masovna otmica đaka u Nigeriji, mnogoljudnoj zemlji na zapadu Afrike otkako je predsjednik države Bola Tinubu preuzeo dužnost u maju.

Ovakve otmice učenika iz škola uobičajene su u sjeverozapadnim i centralnim regionima Nigerije, gdje naoružane grupe često uzimaju ljude za taoce i traže ogromne otkupnine.

Te otkupnine, kažu analitičari, otmičarima služe da kupe oružje i nastave da se bave svojim ilegalnim aktivnostima.

Četrnaest studenata sa Federalnog univerziteta Gusau spašeno je zajedno sa još dvoje ljudi, navodi se u saopštenju univerziteta.

Nije navedeno kada su oslobođeni i kakva je bila priroda spasilačke akcije, ali je Univerzitet saopštio da snage bezbjednosti „daju sve od sebe“ da spasu preostale studente i da se preduzimaju koraci za jačanje bezbjednosti oko univerziteta.

Napad predstavlja novi izazov za Tinubua koji je svojom izbornom pobjedom produžio vladavinu vladajuće stranke nakon što je obećao da će riješiti bezbjednosnu krizu u zemlji.

To doprinosi rastućem pritisku opozicije i aktivista koji su optužili Tinubu da ne čini dovoljno da garantuje bezbjednost građanima.

Naoružane bande izvode nasilne napade u mnogim udaljenim zajednicama, često koristeći prednosti nedovoljnog prisustva snaga bezbjednosti u tim oblastima.

foto:ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA