Niger zatvorio vazdušni prostor za francuske avione

Pobunjenici koji su preuzeli vlast u Nigeru zatvorili su vazdušni prostor te zemlje za francuske avione, javlja AFP, pozivajući se na Agenciju za bezbjednost vazdušnog saobraćaja u Africi i na Madagaskaru.

U saopštenju Agencije navodi se da je vazdušni prostor Nigera otvoren za sve unutrašnje i međunarodne komercijalne letove, sa izuzetkom francuskih aviona ili aviona koje je Francuska iznajmila, uključujući letjelice koji pripadaju kompaniji „Er Frans“.

U odgovoru na upit AFP-a, „Er Frans“ je saopštio da njihovi avioni ne lete iznad Nigera.

Krajem jula, grupa vojnih pobunjenika u Nigeru objavila je smjenu predsjednika Mohameda Bazuma. Oni su zatim osnovali Nacionalni savjet za zaštitu domovine, na čijem čelu je general Abdurahman Čijani, da upravlja državom.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (EKOVAS) suspendovala je članstvo Nigera u organizaciji i uvela oštre sankcije toj zemlji.

Takođe, lideri EKOVAS-a zahtijevaju da pobunjenici oslobode Bazumu i upozorili na vojno rješenje situacije ako on ne bude oslobođen.

Komesar EKOVAS-a za politička pitanja Abdel-Fatau Musah rekao je nakon sastanka vojnih šefova bloka u Gani 18. avgusta da je određen tačan datum intervencije u Nigeru, ali da to tek treba da bude zvanično objavljeno.

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA