Ne gledati Balkan „kroz lupu“, a Kijev „kroz ružičaste naočare“

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg pozvao je Evropsku uniju i njene lidere da ne posmatraju Balkan „kroz lupu“ a Kijev „kroz ružičaste naočare“ i da kada sljedećeg mjeseca budu odlučivali o pokretanju pregovora ne favorizuju Ukrajinu u odnosu na Zapadni Balkan.

U intervjuu za današnji Fajnenšel tajms, Šalenberg je ocijenio da EU ne bi trebalo da dozvoli jačanje utucaja Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu već da pošalje signal da su te zemlje dio evropske porodice ukazao je.

Šalenberg je ocijenio da je od suštinske važnosti da se Ukrajina i Bosna i Hercegovina usidre u orbiti EU kako bi se suprotstavile ruskom uticaju.

Jačanje stabilnosti u oba regiona – i u istočnoj i u jugoistočnoj Evropi – podjednako je važno.

„Naš geostrateški seizmograf radi u oba smjera“, dodao je on.

FT podseća da će lideri EU na samitu sredinom decembra odlučiti da li da formalno odobre početak pregovora o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom, što je korak koji može da blokira bilo koja prijestonica, i razmotriti napredak ka proširenju bloka na čak 35 članova.

Evropska komisija je ranije ovog mjeseca preporučila početak pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, ali je za BiH rečeno da bi pregovori trebalo da počnu „kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo“.

Šalenberg je takođe rekao da EU ne bi trebalo da dozvoli Rusiji i Kini da izgrade svoj uticaj u regionu, uključujući i infrastrukturne projekte koje treba da finansira Brisel.

„Moramo da pošaljemo signal trećim licima: ove zemlje su naše, one su dio naše porodice“, ukazao je.

Foto: Envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA