„NATO bombardovanje Jugoslavije ogromna tragedija“

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je NATO bombardovanje 1999. ogromna tragedija i akcija koju je moguće samo osuditi, a da su hipoteze o eventualnom drugačijem razvoju događaja u Jugoslaviji, sa nekom drugačijom vladom u Moskvi – beskorisne.

Putin je u intervjuu za dokumentarni film „Beograd“ (generalnog direktora TASS Andreja Kondrašova koji je danas prikazan u Ruskom domu) naveo da su članice alijanse bez ikakve rezolucije Savjeta bezbjednosti UN direktno započele rat u „samom centru Evrope“.

„Pa, to je ogromna tragedija! Potpuno je neprihvatljivo ono što je Zapad uradio“, rekao je ruski predsjednik, prenosi TASS.

On je u interjvjuu takođe prokomentarisao izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića „da Putin ne bi dozvolio NATO bombardovanje da je bio na mjestu predsjednika Rusije 1999. godine“.

„Činjenica je da je tamo, u Jugoslaviji, situacija bila drugačija, tamo je država bila u stanju unutrašnjeg teškog sukoba. Stoga je teško sada govoriti o tome. I čini mi se da nema mnogo smisla spekulisati o tome“, kazao je ruski predsjednik.

Vučić se u intervjuu za isti film osvrnuo na svoju izjavu iz Sočija 2019. u kojoj je naveo da bi sa Putinom na čelu Rusije devedesetih sve bilo drugačije.

„Rekao sam (u Sočiju) šta mislim i šta svi u ovoj zemlji misle. Neki bivši lideri Rusije uveli su protiv nas sankcije samo tri dana poslije Amerikanaca. Zamislite! A mala Srbija do danas nije uvela sankcije Rusiji. Oni (NATO) su to iskoristili i našli način da nas bombarduju kako bi uništili našu zemlju, jer nije bilo protivteže na globalnom nivou, nije bilo ikoga da im se tada odupre“, izjavio je on.

Foto: Screenshot/Youtube

NIKŠIĆ PROGNOZA