„Nastavićemo da napadamo Krim“

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov izjavio je da će Ukrajina nastaviti da vrši napade na Krim i Krimski most koji ga povezuje sa ruskim kopnom, takođe priznajući da ukrajinski plan za kontraofanzivu kasni.

Dok je Rusija izvršila napad na južni lučki grad Odesu i okolinu tokom protekle nedelje, Ukrajina je nastavila da izvodi udare na Krimu, piše CNN.

U utorak su ukrajinski dronovi pogodili skladište municije, samo nedelju dana nakon što su dronovima udarili na Kerčki ili Krimski most.

„Sve ove mete su legitimne, jer će to smanjiti njihov kapacitet da se bore protiv nas i pomoći da se spasu životi Ukrajinaca“, rekao je Reznikov u intervjuu za CNN.

Upitan da li je cilj Ukrajine da trajno onesposobi most, Reznikov je odgovorio:

„Normalna je taktika da uništite logističke položaje vašeg neprijatelja, da biste zaustavili opcije da dobiju više municije, više goriva, hrane, itd. Zato ćemo koristiti ovu taktiku protiv njih.“

Tokom pete noći ruskih napada u Odesi teško je oštećeno više od dvadesetak znamenitosti u istorijskom centru grada. U međuvremenu, dronovima je ciljana lučka infrastruktura regiona.

Ovaj razvog događaja dolazi nakon što se Moskva povukla iz ključnog sporazuma o žitu, koji je omogućio siguran izvoz ukrajinske pšenice na međunarodna tržišta, što je pogoršalo globalnu krizu sa hranom.

„Ovaj pristup je apsurdan, ali je stvaran i zato je novi dokaz da su teroristička država“, rekao je Reznikov za CNN u subotu.

Visoki ruski zvaničnici rekli su da je porast napada odgovor na smrtonosni napad na Krimskom mostu.

„(Rusija) je pokušala da objasni da je to odgovor na neke eksplozije na njihovoj teritoriji, ali oni se bore sa civilima“, rekao je Reznikov.

Upitan da li Ukrajina planira da pojača napade na ruske brodove u Crnom moru u znak odmazde, on je rekao:

„Imamo kapacitete. Imamo oružje kao što smo imali sa brodom ‘Moskva’ i ako nam prijete u Crnom moru, moraćemo da odgovorimo.

Ponos ruske flote, raketna krstarica „Moskva“, potonula je u Crnom moru u aprilu, u napadu za koji su odgovornost preuzeli ukrajinski zvaničnici.

Foto: EPA EFE/CHRISTINE OLSSON

NIKŠIĆ PROGNOZA