Nakon deset dana na funkciji, finski ministar podnio ostavku zbog aluzija na nacizam

Finski ministar ekonomije Vilhelm Junnila podnio je ostavku samo deset dana nakon osvajanja mandata, saopštila je nacionalistička Finska partija, nakon što je optužen da je ponavljao nacističke aluzije.

“Za nastavak rada Vlade i ugled Finske, uviđam da je nemoguće da nastavim obavljati ministarsku dužnost na zadovoljavajući način“, naveo je on u saopštenju.

Junnila je član Stranke Finaca, dijela desničarske koalicije koja je preuzela dužnost 20. juna, nakon aprilskih izbora.

Iako bi njegova stranka mogla brzo imenovati novog ministra, Junnilina brza ostavka pokrenula je pitanja o stabilnosti nove koalicije, koju predvodi premijer Petteri Orpo, čija je stranka Nacionalna koalicija pobijedila na izborima.

Junnila je 28. juna “preživio” glasanje o nepovjerenju protiv njega u Parlamentu, koje je raspisala opozicija i koja ga je optužila da je više puta davao izjave povezane s nacistima.

Tokom njegove predizborne kampanje, javni emiter YLE javio je da je Junnila čestitao svom kolegi i članu stranke na njegovom kandidatskom broju 88, poznatom neonacističkom simbolu koji se koristi umjesto pozdrava “Heil Hitler” i koji upućuje na čelnika nacističke Njemačke Adolfa Hitlera.

Liga za borbu protiv klevete naziva broj “jednim od najčešćih simbola bijele rase”.

“Prije svega, čestitam na odličnom broju kandidata. Znam da je to karta koja pobjeđuje. Očigledno, ovo ’88’ se odnosi na dva slova H, o kojima nećemo više govoriti“, rekao je Junnila u obraćanju predizbornom događaju 10. marta.

Izvor: Aljazeera

Foto: screenshot YT

NIKŠIĆ PROGNOZA