Najmanje pet osoba nastradalo u potonuću broda kod obala Tunisa

Najmanje pet osoba je poginulo, a još sedam se vodi kao nestalo nakon što je njihov brod za Evropu potonuo kod obale Tunisa, rekao je za agenciju Frans pres (AFP) pravosudni zvaničnik u gradu Sfaxu.

Sfax se pojavio kao glavno središte za migrante iz Tunisa i drugih djelova Afrike koji pokušavaju opasna putovanja preko Mediterana, često u dotrajalim čamcima u nadi za boljim životom.

Glasnogovornik suda Faouzi Masmoudi rekao je da je „35 ljudi, većinom Tunižana“, uključujući žene i djecu, bilo na brodu koji se srušio „ubrzo nakon polaska s obale Sidi Mansour“ u blizini Sfaxa.

Među poginulima su najmanje jedno dijete i dvije žene, rekao je Masmoudi, dodajući da su „23 osobe spašene“.

Brod je potonuo „manje od sat vremena nakon polaska“, rekao je portparol.

Prošle sedmice pravosudni zvaničnici izvijestili su o smrti najmanje 11 migranata u brodolomu kod Sfaxa, jer je u toj sjevernoafričkoj zemlji došlo do porasta pokušaja prelaska preko mora.

Lučki grad u istočnom Tunisu nalazi se oko 130 kilometara od italijanskog ostrva Lampedusa, koje je često prva evropska stanica migranata i izbjeglica koji dolaze iz Afrike preko Mediterana.

Sud je pokrenuo istragu o najnovijem brodolomu, rekao je Masmoudi, dok su operacije pretrage bile u toku.

Više od 1.800 ljudi poginulo je ove godine u brodolomima na centralnoj mediteranskoj migracijskoj ruti, najsmrtonosnijoj na svijetu, dvostruko više nego prošle godine, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije.

Italija je objavila da je oko 95.000 migranata stiglo na njene obale od početka godine – što je dvostruko više nego u istom periodu 2022.

Tunižani su četvrta najveća grupa među njima, iza migranata i izbjeglica iz Obale Slonovače, Gvineje i Egipta.

Mouhamed Borhen Chamtouri, komandant obalske straže u Sfaxu, rekao je u četvrtak za AFP da su ovog mjeseca snage presrele oko 3.000 migranata u samo 10 dana, od kojih je 90 posto bilo iz drugih djelova Afrike.

U julu je Evropska unija potpisala sporazum sa Tunisom koji predviđa 105 miliona eura direktne evropske pomoći za sprečavanje odlaska brodova migranata i borbu protiv krijumčara.

Foto: EPA – EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA