Milano: Dvije osobe uhapšene u antiterorističkoj akciji

U Milanu su u antiterorističkoj akciji specijalne policijske uprave za borbu protiv mafije i terorizma, uhapšene dvije osobe. Radi se o Egipćanima optuženim da su planirali i organizovali terorističke napade.

Nadležni organi su izjavili da ovo hapšenje nema dodirnih tačaka sa terorističkim napadom u Briselu. Terorista iz Brisela je u Italiji boravio dva puta, 2016. i 2021., pišu italijanski mediji.

U Milanu je prošle subote uhapšen nenaoružani tridesettrogodišnji Egipćanin koji je napao tri prolaznika u Via Monca držeći u ruci Kuran i uzvikujući rečenicu „Alah je veliki!“.

„Ovo je izolovana epizoda ali istovremeno dobija na težini obzirom na jučerašnji događaj u Briselu“, izjavio je Policijski nadzornik za grad Milano Marćelo Viola.

Dva Egipćanina koja su uhapšena od strane specijalnih policijskih jedinica bili su vrlo aktivni u propagandnim aktivnostima kao i na internetu u korist tzv. Islamske države definišući se kao vjerni sljedbenici na koju organizacija može da računa i finansirajući istu. Oni su se zakleli Islamskoj državi na vjernost i pripadnost.

U prepisci koji su otkriveni na njihovim telefonima pronađene su i prijetnje italijanskoj premijerki Meloni.

Gradonačelnik Milana Đuzepe Sala izjavio je  da je dobro da su zaustavljene osobe koje mogu da predstavljaju rizik za grad.

„Moramo biti u pripravnosti i moramo svi da sarađujemo. Kao svaki gradonačelnik velikog evropskog grada u ovom momentu imam na umu da može i nama da se desi ono što se desilo u Briselu,“ rekao je Sala.

U čitavoj Evropi je su na snazi antiterorističke mjere. Italijanska policija nadgleda takozvane „osjetljve objekte“ koji bi mogli da budu meta organizovanih grupa ili takozvanih „usamljenih vukova“ kako ovde nazivaju osobe koje samostalno organizuju i izazivaju napade.

Ti „usamljeni vukovi“ su mnogo teži za kontrolisanje, a Italijanska vlada je saopštila da bi 28.000 objekata moglo da bude potencijalma meta terorista.

U samom Milanu, koji je pored Rima grad pod najvišim rizikom, pod pojačanom policijskom zaštitom su diplomatska predstavništva, željezničke stanice, muzeji i ekonomski centri. Tu je i jevrejski kvart u zoni Bande nere, zatim sinagoga u Via Guastala kao i okolne ulice u kojima se nalaze Državni univerzitet i Polikliniko.

Pod pojačanom kontrolom je i konzulat Sjedinjenih američkih država, Duomo, bazilika Sant Ambrođo, Skala kao i Milanska Berza. Na listi su stanice metroa i aerodrom „Linate“.

Foto: Envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA