Medvedev nagovještava ponovne napade na ukrajinske luke

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nagovijestio da će Moskva pokrenuti nove udare na ukrajinske luke kao odgovor na napade Kijeva na ruske brodove u Crnom moru.

On je zaprijetio da će Ukrajina doživjeti „ekološku katastrofu“.

Medvedev, koji je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, tijela kojim predsjedava predsjednik Vladimir Putin, govorio je nakon napada ukrajinskih dronova na ruski ratni brod u luci Novorosijsk i tanker u blizini Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Putin je 4. avgusta predsjedavao sastankom Savjeta bezbjednosti kojem je prisustvovao Medvedev nakon napada na Novorosijsk, u kojem je navodno teško oštećen brod ruske mornarice.

„Očigledno, udari na Odesu, Izmail i druga mjesta za njih nisu bili dovoljni“, rekao je Medvedev u objavi na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama nazivajući pogrdnim imenima zvanični Kijev.

Rusija je posljednjih nedjelja gađala crnomorsku luku Odesu, gdje je sjedište ukrajinske mornarice, i Izmail, glavnu unutrašnju luku Ukrajine preko rijeke Dunav kod granice sa Rumunijom, oštetivši infrastrukturu luke i objekte za žito.

Saobraćaj na mostu preko Kerčkog moreuza koji povezuje poluostrvo Krim i kopno Rusije bio je zaustavljen oko tri sata i nastavljen je rano u subotu, 5. avgusta.

Moskva, koja se prošlog mjeseca povukla iz sporazuma koji je Ukrajini omogućio da bezbjedno izvozi svoje žito preko Crnog mora, počela je napade na luku nakon ukrajinskog udara na most koji povezuje Rusiju sa Krimom.

Ujedinjene nacije i neke zapadne i afričke zemlje pozvale su Rusiju da se vrati sporazumu o žitu, nešto što je Moskva rekla da će učiniti samo ako i kada se primijeni sporazum kojim bi se olakšao izvoz ruskog žita i đubriva.

Medvedev je nagovijestio da bi odgovor Rusije na napade Ukrajine mogli da okončaju sve šanse za oživljavanje sporazuma o žitu.

Kijev, koji sprovodi kontraofanzivu, saopštio je ranije da ostaje posvećen ponovnom preuzimanju cijele svoje teritorije, uključujući Krim.

Foto: Beta/AP

NIKŠIĆ PROGNOZA