Međunarodni dan sjećanja na Srebrenicu se prvi put obilježava u sali Generalne skupštine UN-a

Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici prvi put se obilježava u sali Generalne skupštine UN-a u Njujorku.

Prisutnima su prikazani potresni momenti iz tog ljeta 1995. godine, ali i istaknute neke od činjenica, poput one da je u genocidu ubijeno više od 500 djece, da su žrtve nađene u više od 80 masovnih grobnica (primarnih, sekundarnih, tercijarnih), te je ukazano na činjenicu da i dalje nedostaje na stotine posmrtnih ostataka.

Prikazana je i video poruka predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u kojoj je naglašeno da usvojena Rezolucija predstavlja važnu poruku čitavom čovječanstvu.

Uvodnim govorom komemoraciju na visokom nivou koja se danas održava u zgradi Generalne skupštine Ujedinjenih nacija otvorio je Zlatko Lagumdžija.

Iskoristio je priliku da se još jednom zahvali svim kosponzporima Rezolucije usvojene u ovom tijelu 23. maja, ali i da naglasi da više od 1000 tijela još nedostaje.

„Jutros smo ukopali njih još 14. Najmlađi je Beriz, ukopan je pored svoga oca koji je pokopan prije 11 godina“, kazao je Lagumdžija.

Denis Francis, predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je kazao kako su “lekcije iz Srebrenice jasne“…

„Kad se netrpeljivost dozvoli da procvjeta to kulminira zvjerstvom koje se ne može shvatiti. Uvijek moramo biti budni kad se radi o dehumanizaciji i degradiranju određene grupe jer to vodi ka neizrecivom zlu. Ključno je da se procesuiraju preostali počinioci genocida u Srebrenici”, poručio je govornik.

On je poručio da “negiranje genocida neće dovesti do pravde i mira” i da je obaveza svake nacije, “bez obzira na njenu udaljenost od Bosne i Hercegovine ili na vlastitu istoriju”, da poštuje odluke međunarodnih sudova koji donosi pravdu preživjelima i sprečavaju genocide u okvirima njihovih granica.

Foto: Screenshot

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA