Medicinski tehničar u Njemačkoj osuđen na doživotnu kaznu: Ubio dva pacijenta

Pokrajinski sud u Minhenu osudio je danas dvadesetsedmogodišnjeg medicinskog tehničara na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva dva pacijenata i pokušaja uistva još šestoro, prenosi Index.hr. 

– Vaš je zadatak bio da pomognete u liječenju, a vi ste učinili upravo suprotno – rekao je predsjednik sudskog vijeća Norbert Ridman obrazlažući presudu medicinskom tehničaru.

Sud zdravstvenom radniku prebacuje da je 2020. pacijentima davao sredstva za smirenje koja su dovela do smrti u dva slučaja, kod pacijenata starosne dobi od 80 i 89 godina.

U šest drugih slučajeva su pacijenti preživjeli. Kao motiv za ubistva medicinski tehničar je naveo kako je „htio imati mira“ za spavanje i igranje igara na mobilnom telefonu.

Tokom suđenja osuđeni je rekao kako bi „nastavio dalje s istom praksom“ da nije otkriven. Sudsko vijeće je u presudi navelo posebnu težinu krivice što isključuje prijevremeno puštanje na slobodu tokom izdržavanja doživotne kazne, koja u Njemačkoj iznosi 15 godina.

Sud je odbacio zahtjev advokata da se nakon odsluženja kazne nad okrivljenim sprovedu posebne zaštitne mjere koje bi spriječile daljnje zločine, ali je izreklo doživotnu zabranu rada u medicinskim ustanovama.

Izvor: Index.hr

NIKŠIĆ PROGNOZA