Mali: Najmanje devet osoba stradalo u trostrukom bombaškom napadu, povrijeđeno 60 osoba

Najmanje devet ljudi je poginulo a više od 60 ranjeno u trostrukom bombaškom napadu samoubica, u gradu Sevare u centralnom Maliju.

Kako prenosi Rojters, u napadu je uništeno oko 20 zgrada.

Svi poginuli i ranjeni u eksplozijama bili su civili, rekao je Rojtersu telefonom portparol regionalnog guvernera, Jakoba Majga.

Za napad još uvijek niko nije preuzeo odgovornost.

Napad je uslijedio dva dana nakon što je šef kabineta privremenog predsjednika Malija, ubijen u zasijedi uz još tri osobe.

Vlada Malija je navela u saopštenju objavljenom na nacionalnoj televiziji da je „teroristički napad“ zaustavila vojska u Sevareu.

„Tri vozila napunjena eksplozivom uništena su pucnjavom vojnih dronova“, navodi se u saopštenju, bez detalja o žrtvama.

Odvojeno u subotu, malijska vojska je u saopštenju navela da se vojni helikopter koji se vraćao iz misije srušio u stambenom naselju u glavnom gradu Bamaku, te da se procjenjuje mjesto pada.

Mali se nalazi u središtu nasilne pobune koja je zaživjela na njegovom sušnom sjeveru nakon separatističke pobune Tuarega 2012. godine, dok se u Sevareu nalazi velika vojna baza Malija i trupe iz misije Ujedinjenih nacija.

Od pobune, militanti koji su povezani sa Al Kaidom i Islamskom državom proširili su se na zemlje u regionu Sahela južno od Sahare, a odnedavno i na priobalne države, zauzimajući teritoriju i ubijajući hiljade ljudi.

Izvor: Rojters/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA