Makron: Samit G20 nije mjesto za diplomatsko rješavanje sukoba u Ukrajini

Samit G20 nije mjesto na kojem se treba očekivati napredak u diplomatskom rješavanju ukrajinskog sukoba, izjavio je predsjednik Francuske Emanuel Makron na konferenciji za novinare nakon završetka samita.

„To nije mjesto na kojem bi mogli da se postignu veliki uspjesi danas, posebno kada imamo posla s aktuelnom situacijom u Ukrajini. To nije mjesto gde bi se mogao postići diplomatski napredak u vezi s tim pitanjem“, rekao je Makron.

Nasuprot Makronu, njemački kancelar Olaf Šolc je pozitivno ocenio rezultate samita G20 u Indiji, uključujui i završnu izjavu u vezi sa sukobom u Ukrajini.

U završnoj deklaraciji se navodi da su sve strane dužne da se suzdrže od prijetnje silom ili njene primjene radi sticanja teritorije.

„Usvojena je odluka o jasnom priznavanju da je teritorijalna cjelovitost država poput Ukrajine nesumnjiva i da granice ne treba da se mijenjaju nasilnim metodama. Takođe, drago mi je što je ovdje još jednom izražen jasan stav protiv upotrebe nuklarnog oružja“, rekao je Šolc.

Ranije je list Fajnenšel tajms pisao da je deklaracija samita G20 u Indiji udarac za zapadne zemlje, zbog odsustva globalnog konsenzusa u podršci Ukrajini.

Indija predsjedava G20 od 1. decembra 2022. godine.

Samit lidera grupe održan je u Nju Delhiju 9. i 10. septembra.

Foto: Beta/AP

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA