Makron: Neću podnijeti ostavku

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da neće podnijeti ostavku, „bez obzira na rezultat“ predstojećih vanrednih parlamentarnih izbora.

Makron je raspisao izbore u nedjelju uveče, kao odgovor na veliku pobjedu krajnje desničarskog Nacionalnog skupa na evropskim izborima.

„Ne piše Nacionalni skup Ustav, niti određuje njegov duh. Institucije su jasno definisane, kao i funkcija predsjednika, bez obzira na rezultat parlamentarnih izbora“, rekao je Makron za Figaro, prenosi Politiko.

On je na taj način demantovao glasine koje su počele da kruže da razmišlja o ostavci, što je ranije danas demantovano i iz Jelisejske palate.

Umjesto toga, Makron je rekao da će se direktno uključiti u predizbornu kampanju i istakao da se ne može pretpostaviti da će rezultat Nacionalnog skupa na evropskim izborima biti ponovljen na parlamentarnim izborima, koji imaju drugačiji sistem glasanja.

„Politika je dinamična. Nikada nisam vjerovao u ankete. Odluka koju sam donio otvara novu eru. Počinje nova kampanja i treba da analiziramo rezultate u svakoj izbornoj jedinici na nedeljnim izborima“, kazao je Makron.

Politička kriza u Francuskoj, uspon krajnje desnice i odluka o raspisivanju vanrednih izbora izazvali su nervozu na tržištima.

Kreditne agencije i stručnjaci upozoravaju da će politička nestabilnost i moguća pobjeda Nacionalnog skupa potkopati napore Francuske da smanji javni dug, koji je na zabrinjavajućem nivou.

Foto: Screenshot YouTube

NIKŠIĆ PROGNOZA