Lideri EU bez dogovora o ključnim funkcijama

Lideri zemalja članica Evropske unije (EU) nijesu postigli dogovor oko kandidata za najviše pozicije u evropskoj administraciji.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel nakon neformalnog sastanka koji je završen kasno sinoć kazao je da je susret bio odlična prilika da se razmijene mišljenja, ali da na ovom nivou nije postignut dogovor.

Na neformalnom sastanku razgovaralo se o kandidatima za mjesta predsjednika Evropske komisije, Evropskog savjeta i visokog predstavnika EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku. Lideri će se ponovo okupiti naredne sedmice, kako bi nastavili razgovore.

„Svrha sastanka nije bila da se donese odluka. To je planirano za narednu nedjelju. Ovaj sastanak je bio osmišljen kao prilika za dubinsku razmjenu mišljenja, za međusobnu transparentnost, razmjenu briga, prioriteta, nada i očekivanja, tako da svako može da sluša svakoga, što je važan element u procesu donošenja odluka i zato svrha večeras nije bila da se donese odluka“, kazao je predsjednik Evropskog parlamenta Šarl Mišel.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA