Lavrov: SAD žele da suzbiju Kinu i izoluju Rusiju

Sve što SAD i njihovi saveznici rade kako bi proširili svoje interese ima za cilj da suzbije Kinu i da izoluje Rusiju, rekao je Sergej Lavrov.

Kako je naveo ruski ministar spoljnih poslova, sve što SAD i njihovi saveznici rade krijući se iza Indo-Pacifičke strategije u stvari ima za cilj da suzbije Kinu i da izoluje Rusiju.

NATO je prije više od godinu dana saopštio da ima globalnu odgovornost uključujući i Indo-Pacifički region, i zato tamo stvara blokovske formate, a sve kako bi podrivao bezbjednosnu arhitekturu koja je tamo godinama građena u okviru formata koje je inicirala Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN), objašnjava on.

Govoreći o proteklom Istočnoazijskom samitu, Lavrov kaže da su pojedini predstavnici zapadnih zemalja pokušali da nametnu i izopače ukrajinsku tematiku. Ali nije im pošlo za rukom, spriječeni su, dodaje šef ruske diplomatije.

Na samitu je potvrđeno da Istočnoazijski samit ima u planu da se bavi svojim ranije definisanim temama, i da ne želi da se bavi smirivanjem kriza niti konfliktnih situacija u svijetu, kaže Lavrov.

Sve zemlje koje žele da se bave konkretnim poslom, i odbijaju da podrže propagandu u korist kijevskog režima koju koristi Zapad u ratu protiv Rusije su umorne od stalnih pokušaja Zapada su da sve „ukrainizuje“, ističe ruski ministar.

„Spremni smo za to. Radićemo sa partnerima u regionu tako da ne dopustimo diktaturu država koje žele da se rukovode jedino svojim interesima i žele da naređuju drugima šta smiju a šta ne smiju“, ističe Lavrov.

Foto: EPA

NIKŠIĆ PROGNOZA