Kremlj žali zbog argentinske odluke da se ne priključi BRIKS-u

Kremlj je rekao da žali zbog odluke Argentine da se ne pridruži bloku država BRIKS i nada se da će Buenos Ajres ponovo razmisliti o tome.

Nova argentinska ministarka spoljnih poslova Diana Mondino rekla je u novembru da se njena zemlja neće pridružiti grupi zemalja u razvoju BRIKS uprkos tome što je pozvana da to učini.

Umjesto toga, predsjednik Havier Milej odlučio je produbiti veze sa SAD.

U razgovoru s novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je o odluci Argentine: „Naravno da je to za žaljenje, ali je suvereno pravo Argentine i poštujemo svaku odluku Buenos Ajresa“.
„Mi se pak, što se tiče Argentine, nadamo da će s vremenom vođstvo ove zemlje možda uvidjeti da je za njih isplativije vratiti se BRIKS-u“, rekao je.

BRIKS, blok zemalja u razvoju, koji se pre sastojao od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, u procesu je širenja kako bi primio druge zemlje.

Osim Argentine, blok je u avgustu pristao primiti Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate u potezu čiji je cilj ubrzati svoj pokušaj reorganizacije svjetskog poretka koji smatra zastarejlim.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA