Konvoji Vagnera krenuli u Rusiju nakon smrti Prigožina

Nakon pada aviona u kojem je stradao šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, konvoji ove grupe navodno napuštaju Bjelorusiju i kreću se ka Rusiji.

O tome je neposredno nakon vijesti o smrti Prigožina izvijestio Nacionalni centar otpora.

Izvori u Bjelorusiji su rekli da su neki Vagnerovi bazni kampovi bili demontirani već 23. augusta uveče i da su pripadnici privatne vojne grupe formirali konvoje za napuštanje zemlje.

„Konvoji vjerovatno idu prema granici s Rusijom“, kažu iz Centra.

Prema izvorima Centra u Bjelorusiji, bjeloruska vlada nije odobrila povlačenje plaćeničke grupe. Bjeloruske specijalne službe navodno pokušavaju presresti konvoje na granici.

Ranije, 23. augusta, ruski mediji objavili su da se privatni avion sa Prigožinom srušio u ruskoj Tverskoj oblasti, pri čemu su svi u njemu poginuli.

Nakon Prigožinovog kratkog ustanka protiv Kremlja u junu, Vagner grupa je uspostavila bazne kampove u Bjelorusiji i formalizirala saradnju s bjeloruskim Ministarstvom odbrane.

Od tada je Vagnerov status u Rusiji obavijen velom dvosmislenosti. U izvještaju Instituta za proučavanje rata (ISW) od 14. jula navodi se da se ruski diktator Vladimir Putin nada da će Vagnerove borce zadržati u Rusiji, ali sa novim komandantom.

Tihanovskaja: Prigožin je bio ubica

Liderka bjeloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovskaja izjavila je da je šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin bio „ubica“ koji „nikome neće nedostajati“ nakon što se u Rusiji srušio avion u kojem su, prema podacima tamošnjih vlasti bili Prigožin i suosnivač Vagnera Dmitrij Utkin.

 „Zločinac Prigožin neće nedostajati nikome u Bjelorusiji. On je bio ubica i kao takav se mora pamtiti“, navela je Tihanovskaja na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter).

Foto: Guliver

NIKŠIĆ PROGNOZA