Kina kritikuje namjeru SAD-a da potpišu trgovinski sporazum sa Tajvanom

Kineska vlada je danas kritikovala namjeru SAD da potpišu trgovinski sporazum sa Tajvanom i pozvala Vašington da prekine zvanične kontakte sa tim samoupravnim ostrvom koje Peking smatra dijelom svoje teritorije.

Sporazum danas treba da bude potpisan, u vrijeme pojačanih napora Kine da zastraši Tajvan čestim preletima borbenih aviona i bombardera u blizini ostrva, koje je globalni centar visokotehnološke industrije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine optužilo je Vašington da krši sporazume o statusu Tajvana, koji funkcioniše kao nezavisna država od 1949. godine, kada je okončan kineski građanski rat.

Portparol Ministarstva Mao Ning rekao je da SAD „treba da obustave svaki oblik zvaničnih razmjena“ sa Tajvanom, da se „uzdrže od pregovora o sporazumima sa Tajvanom koji imaju zvaničnu prirodu i od slanja pogrešnih signala (tajvanskim) secesionističkim snagama“.

Vladajuća Komunistička partija Kine tvrdi da je ostrvo u obavezi da se ujedini sa Kinom i da će u tu svrhu primijeniti i silu ako bude potrebno. Peking je zaprijetio da će napasti Tajvan ako ostrvo i formalno proglasi nezavisnost ili ako odloži pregovore o ujedinjenju.

Američki i tajvanski zvaničnici navode da će najavljeni sporazum dvije strane povećati trgovinu pojednostavljivanjem pravila za carinu i investicije i drugih.

Izvor: Beta

Foto: Shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA