Kandidat za predsjednika Ekvadora ubijen na predizbornom skupu

Predsjednički kandidat u Ekvadoru Fernando Vilavićenco ubijen je sinoć iz vatrenog oružja na kraju predizbornog skupa u Kvitu, a počinilac ubistva ubrzo je identifkovan, ali je podlegao povredama zadobijenim tokom hapšenja. Videozapisi predizbornog skupa, objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju ljude u bijegu i vrištanje dok se čuje pucnjava u kojoj je ubijen 59-godišnji predsjednički kandidat.

“Osumnjičeni počinilac preminuo je od povreda zadobijenih tokom hapšenja”, objavila je kancelarija glavnog državnog tužioca na platformi X .

Vilavićencova stranka Movimiento Construye objavila je na X-u da su naoružani ljudi napali njene prostorije u Kvitu.

“U znak sjećanja na njegovu borbu uvjeravam vas da ovaj zločin neće ostati nekažnjen”, napisao je predsjednik Guillermo Lasso na društvenoj mreži. Dodao je da je organizovani kriminal u zemlji “otišao jako daleko” te poručio počiniocima da će “sva težina zakona pasti na njih”.

Lasso je najavio sazivanje hitnog sastanka visokih zvaničnika zaduženih za sigurnost.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, centrist Vilavićenco imao je podršku birača od 7,5 odsto, što ga je svrstavalo na peto mjesto od osam predsjedničkih kandidata u prvom krugu predsjedničkih izbora, zakazanih za 20. avgust.

Vilavićenco, iz andske pokrajine Chimborazo, bio je bivši član sindikata u državnoj naftnoj kompaniji Petroecuador, a kasnije je kao novinar ukazao na navodne milionske gubitke u naftnim ugovorima. Vezano uz naftni biznis, u utorak je podnio prijavu državnom tužilaštvu ali pojedinosti o njegovoj prijavi nisu objavljene.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA