Južnoafrikanci traže da se vrati dijamant iz krune kralja Čarlsa

Južnoafrikanci su pozvali Veliku Britaniju da vrati najveći dijamant na svijetu, poznat kao Afrička zvijezda, koji je umetnut u krunu kralja Čarlsa III.

Dijamant od 530 karata, otkriven je u Južnoj Africi 1905. godine i predstavljen britanskoj monarhiji od strane kolonijalne vlade u zemlji, koja je tada bila pod britanskom vlašću.

Sada, usred globalnog razgovora o vraćanju umetničkih djela i artefakata koji su opljačkani tokom kolonijalnih vremena, neki Južnoafrikanci pozivaju da se dijamant vrati.

Zvanično poznat kao Cullinan I, dijamant u žezlu izrezan je iz Cullinan dijamanta, kamena od 3.100 karata koji je iskopan u blizini Pretorije.

Manji dijamant izrezan od istog kamena, poznat kao Cullinan II, nalazi se u Carskoj državnoj kruni koju nose britanski monarsi u svečanim prilikama. Zajedno sa žezlom, čuva se sa ostalim krunskim draguljima u Londonskom tornju.

Replika cijelog Cullinan dijamanta, koji je otprilike veličine muške šake, izložena je u Muzeju dijamanata u Kejptaunu, piše France24.

Izvor: Klix.ba

Foto: Beta/AP

NIKŠIĆ PROGNOZA