Izvršena druga smrtna kazna u tri nedjelje u Singapuru zbog kanabisa

U Singapuru je pogubljen vješanjem još jedan građanin zbog trgovanja kanabisom, što je drugi slučaj u tri nedjelje, uprkos pozivima grupa za ljudska prava i Ujedinjenih nacija (UN) da se prekinu izvršenja smrtne kazne vezana za trgovinu drogom.

Tridesetsedmogodišnji muškarac pogubljen je pošto je njegov posljednji pokušaj da se na sudu ponovo otvori njegov slučaj odbačen u utorak bez saslušanja, rekla je aktivistkinja Kokila Anamalai iz grupe Transformativna pravda, koja se zalaže za ukidanje smrtne kazne u Singapuru.

Pogubljeni čovjek kome nije navedeno ime pošto je porodica tražila da se poštuje privatnost, bio je u zatvoru sedam godina i osuđen je 2019. za prodaju oko 1,5 kilograma kanabisa, rekla je ona.

Pokušaj da se ponovo otvori njegov slučaj bio je zasnovan na DNK dokazima i otiscima prstiju koji su ga vezivali za mnogo manju količinu droge, dozvoljenu da se ima u posjedu, ali je sud to odbio, dodala je ona.

Prema zakonima u Singapuru, za trgovanje sa više od 500 grama kanabisa može da se dobije smrtna kazna.

„Ako se ne udružimo i ne zaustavimo ovo plašimo se da će ovo ubijanje da se nastavi u nedjeljama i mjesecima koji dolaze“, rekla je ona.

Oko 600 zatvorenika se nalazi u zatvoru i čeka na izvršenje smrtne kazne, uglavnom za prestupe vezane za drogu, dodala je aktivistkinja za ljudska prava.

U Singapuru je prošle godine pogubljeno 11 ljudi zbog prestupa vezanih za drogu, poslije dvogodišnjeg pauze u vrijeme pandemije kovida.

Prije tri nedjelje Tangaradžu Supiah (46) pogubljen je vješanjem u prvoj izvršenoj smrtnoj kazni ove godine zbog krijumčarenja kilograma kanabisa, iako nije uhvaćen sa drogom. Tužioci su rekli da su telefonski brojevi utvrdili da je osoba koja je koordinisala isporuku droge, što je on negirao.

Grupe za ljudska prava, UN, britanski milijarder Ričard Brenson i mnogi drugi, pozivaju Singapur da prekine sa pogubljenjima vezanim za prestupe oko droge, navodeći da je smrtna kazna neefikasna kao sredstvo odvraćanja. Međutim, vlasti u Singapuru navode da svi zatvorenici imaju fer suđenja i da smrtna kazna ostaje dio njihove sveobuhvatne strategije sprečavanja trgovine drogom.

Amnesti Internešenal je saopštio da je Indonezija sprovela 112 pogubljenja vezanih za drogu u 2022, posle prekida od nekoliko godina. Za razliku od njih susedni Tajland legalizovao je kanabis dok je Malezija ukinula obaveznu smrtnu kaznu za teška krivična djela.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA