Izraelski vojnici ubili dva Palestinca

Dva Palestinca ubijena su danas tokom izraelske vojne racije na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Izraelska vojska je objavila da su vojnici ušli u izbjeglički logor Nur Šams, kraj Tulkarma, da unište „komandni centar ekstremista i skladište za bombe u jednoj zgradi“.

Inženjerijske jedince su deaktivirale više bombi podmetnutih na putu, ekstremisti su otvorili vatru i bacali eksplozivne naprave, a vojnici su odgovorili bojevom municijom.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je identifikovalo dva ubijena Palestinca.

Tokom racije pričinjena je velika šteta na putevima i jednoj zgradi.

Izraelske racije, naročito na sjeveru Zapadne obale, učestale su u proteklih godinu i po,a cilj je obračun sa palestinskim ekstremistima i sprečavanje budućih napada.

Palestinci, međutim, navode da racije učvršćuju 56 godina dugu okupaciju Zapadne obale.

Racije su uticale na slabljenje Palestinske uprave koja upravlja djelovima te teritorije.

Oko 190 Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj obali od početka ove godine, po podacima kojima raspolaže AP.

Najmanje 31 osoba, uključujući i strance, ubijena je u isto to vrijeme u palestinskim napadima na Izraelce.

Napetost se od nedavno širi i na pojas Gaze, gdje stotine Palestinaca svakodnevno demonstrira duž ograde koja odvaja tu teritoriju od Izraela.

U subotu je u izraelskim udarima iz vazduha, drugi put za dva dana, pogođen cilj ekstremista, pošto su Palestinci lansirali zapaljive balone preko granice i palestinski demonstranati bacali kamenice i eksplozive na vojnike.

Nasilje je eskaliralo u vrijeme kada su Izraelci slavili jevrejsku Novu godinu. Večeras obilježavaju Dan pokajanja, Jom Kipur, najsvetiji danas u jevrejskom kalendaru, a kasnije ovog mjeseca festival Sukot koji traje nedjelju dana.

Očekuje se da će mnogi Jevreji posjetiti sveto mjesto u Jerusalimu koje zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište.

Nekad su tamo bili jevrejski hramovi, a sada džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu. To mjesto je često poprište nasilja.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA