Izrael izvršio vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha na istoku Libana

Izrael je danas izvršio vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha na istoku Libana u blizini sirijske granice, saopštili su izraelska vojska i izvor iz Hezbolaha, militantne grupe koju podržava Iran.

Izraelska vojska je u saopštenju navela da su kao odgovor na lansiranja tokom noći „borbeni avioni napali značajnu lokaciju za proizvodnju oružja Hezbolaha“ u oblasti Nabi Šit, „duboko unutar Libana“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hezbolah je ranije danas saopštio da je dva puta lansirao rakete Katjuša prema Golanskoj visoravni koju je aneksirao Izrael, rekavši da je to odgovor na izraelske napade na „sela i gradove“ u Libanu.

Iako su ti napadi česti od početka rata Izraela i Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija označile kao terorističku, vazdušni udari Izraela na pozicije Hezbolaha poklopile su se sa napadom Irana na Izrael.

Hamasov saveznik Hezbolah gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru sa Izraelom otkako je Hamas napao Izrael 7. oktobra, što je dovelo do rata u Pojasu Gaze.

Prema podacima AFP-a, u nasilju koje je uglavnom koncentrisano u pograničnom području, u Libanu su poginule 364 osobe, uglavnom pripadnici Hezbolaha, ali i najmanje 70 civila.

Sa izraelske strane, prema podacima koje su iznijeli zvaničnici te zemlje, od početka neprijateljstava ubijeno je deset izraelskih vojnika i osam civila.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA