Izrael će se braniti od optužbi za genocid pred sudom pravde u Hagu

Izrael će braniti svoje postupke u Gazi pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, nakon što je Južnoafrička Republika prošle sedmice pokrenula postupak protiv te države optužujući je za genocid, javili su izraelski mediji.

„Izrael će se pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu kako bi osporio optužbe Južne Afrike za genocid zbog rata sa Hamasom u Gazi, izjavio je portparol izraelske vlade Ejlon Levi.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Cači Hanegbi rekao je za sajt Ynet da Izrael, koji je dugogodišnji potpisnik Konvencije o genocidu, neće bojkotovati postupak.

„Mi ćemo učestvovati i odbaciti apsurdnu optužbu koja predstavlja klevetu“, rekao je Hanegbi.

Izraelski list Harec je objavio da je ta odluka donijeta tokom sastanka kojim je predsjedavao izraelski premijer Benjamin Netanjahu i nakon konsultacija sa Ministarstvom pravde, vojskom i nacionalnim savetom bezbjednosti.

Postupci na sudu mogu da potraju godinama, ali neposredni cilj Izraela bi bio da spriječi sud da izda privremenu naredbu za zaustavljanje vojne operacije u Gazi.

U podnesku za pokretanje postupka protiv Izraela prošle nedjelje, Južnoafrička Republika je navela da su akcije Izraela u Gazi „genocidnog karaktera jer imaju za cilj da dovedu do uništenja značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe“.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA