Italija uvodi oštrije mjere za migrante

Italijanska vlada sastala se danas kako bi usvojili nove mjere poslije naglog i masovnog priliva migranata na ostrvo Lampeduzu gdje ih je više od lokalnog stanovništva.

Premijerka Đorđa Meloni je izjavila da će fokus mjera biti na migrantima koji ne ispunjavaju uslove za azil i koji će biti vraćeni u svoje zemlje.

Plan je da se produži trajanje pritvora za te osobe na maksimalno 18 mjeseci u EU i poveća broj pritvorskih centara u kojima će biti zadržani dok ne budu vraćeni.

Meloni je najavila „vanredne mjere“ pošto je na Lampeduzu, italijansko ostrvo bliže Tunisu nego Italiji, prošle nedjelje došlo oko 7.000 ljudi, što je više nego što ostrvo ima stanovnika.

Dio njih je poslat na Siciliju, ali su i među političkim akterima ponovo porasle tenzije, naročito uoči izbora za Evropski parlament sljedeće godine.

Meloni je ponovo tražila od EU na pomorsku blokadu sjeverne Afrike da bi se spriječili trgovci ljudima da otisnu svoje krijumčarske čamce u Sredozemno more.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Meloni posjetile su u nedjelju Lampeduzu i pozvale evropske partnere da pomognu Italiji u upravljanju migracionim tokovima iz sjeverne Afrike i da prihvate do migranata koji su prešli Sredozemno more.

Foto: Beta

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA