Italija uvela porez od 40 odsto na dobit banaka

Vlada Italije uvela je jednokratni porez od 40 odsto na dobit banaka, a tako prikupljen novac planira da iskoristi za pomoć ljudima koji dižu hipotekarne kredite radi kupovine prve nekretnine.

Nagli rast kamatnih stopa centralnih banaka bankama je donio rekordne dobiti, budući da su taj rast mogle prebaciti na korisnike kredita, a istovremeno nijesu značajnije dizale kamate na depozite.

Zemlje poput Španije i Mađarske već su uvele porez na prekomjernu dobit bankarskog sektora, prenosi SEEbiz.

Italijanska Vlada ove će godine oporezivati s jednokratnim porezom od 40 odsto neto kamatnu maržu banaka, koja predstavlja razliku između kamata na kredite i depozite i izvor je zarade banaka.

Procjenjuje da će tim porezom prikupiti nešto manje od tri milijarde EUR, saznaje Reuters iz dobro obaviještenih izvora.

Desna italijanska Vlada je u više navrata kritikovala banke jer nijesu višu cijenu novca prenijele i na štediše, ali se pokrenula tek nakon posljednjeg niza rekordnih zarada o kojima su banke obavijestile krajem jula i početkom avgusta.

Sve italijanske banke su ostvarile mnogo bolje rezulate od očekivanja, te povisile procjene dobiti zahvaljujući rastu kamatnih stopa.

Vodeća italijanska banka Intesa Sanpaolo krajem prošlog mjeseca saopštila je da očekuje ove godine dobit iznad 13,5 milijardi EUR iz neto kamatne marže.

UniCredit je takođe poboljšao svoje finansijske smjernice za ovu godinu, pa sada očekuje da će u ovoj godini ostvariti neto prihod veći od 21,5 milijardi EUR i neto dobit iznad 7,25 milijardi EUR.

“Treba samo pogledati dobit banaka u prvom polugodištu, da bi se shvatilo da ne govorimo o nekoliko miliona, nego o milijardama”, rekao je potpredsjednik Vlade Matteo Salvini na konferenciji za novinare.

On je dodao da postoji veliki jaz između primijenjenih stopa na kredite i depozite.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA