Italija proglasila vanredno stanje zbog priliva izbjeglica

Italijanska desničarska vlada proglasila je šestomjesečno vanredno stanje kako bi se mogla izboriti sa porastom migranata koji pristižu na južne obale zemlje.

Državna televizija prenijela je da se očekuje da će biti imenovan specijalni komesar za ta pitanja.

Vlada premijerke Giorgije Meloni odobrila je i finansiranje od pet miliona eura.

Vlada je nakon sastanka izvijestila da vanredno stanje smatra neophodnim kako bi se hitno sprovele vanredne mjere za smanjenje priliva izbjeglica koji stižu na italijansko ostrvo, Lampeduzu.

Takođe su potrebne „nove strukture, pogodne kako za skloništa, tako i za obradu i repatrijaciju migranata koji nemaju uslove za boravak“ u Italiji, navela je vlada.

Tokom pandemije korona virusa, italijanske vlasti su uvele vanredno stanje, omogućavajući vladi da ukazima donosi mjere i na taj način privremeno zaobilazi obično duge parlamentarne procedure.

„Da budemo jasni, ovo ne rješava problem, čije je rješenje povezano sa pažljivom i odgovornom intervencijom Evropske unije“, rekao je ministar civilne zaštite i morske politike Nello Musumeci, prenijela je italijanska novinska agencija ANSA.

U Italiju je od početka godine došlo 31.000 migranata. Njih su na Sredozemnom moru spasile tamošnje vlasti ili humanitarni brodovi, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dodaje se da je to gotovo četiri puta više u odnosu na prethodne dvije godine u istom periodu, kada je stizalo po oko 8.000 migranata 2021. i 2022.

Do sada su migranti pretežno kretali sa obale zapadnog dijela Libije, a u posljednje vrijeme kreću i iz Tunisa.

Izvor: RSE

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA