Iranska aktivistkinja dobitnica Nobelove nagrade za mir

Dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2023. godinu je Nagres Mohamadi za borbu protiv represije žena u Iranu i njenu borbu za ljudska prava i slobodu za sve.

„Žene, mir, sloboda“, rekla je prije proglašenja ovogodišnjeg laureata predstavnica Nobelovog komiteta.

Ova prestižna nagrada je do sada dodijeljena 103 puta, a dobilo ju je 140 laureata od čega 110 pojedinaca i 30 organizacija.

I prošle i ove godine za nagradu je bio nominovan predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. I dok su kladionice davale Zelenskom velike šanse, stručnjaci su bili skeptični u vezi njegovog izbora. Kako su objasnili, iako ukrajinski predsjednik vodi pravedni rat i ima svu podršku i simpatije većeg dijela svijeta, teško da će se Komitet odlučiti da nagradu dodijeli nekome ko je usred rata.

U trci za nagradu bio je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, kojeg je nominovao predsjednik turskog parlamenta, a zbog Erdoganovog posredovanja u postizanju Sporazuma o žitu kojim je omogućen izvoz žitarica iz ukrajinskih luka poslije otpočinjanja rata u toj zemlji.

Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir nominovano je ukupno 305 kandidata, najmanji broj u posljednje četiri godine, objavili su organizatori. Među nominacijama koje su podnijete do krajnjeg roka 1. februara, 212 su pojedinci, a 93 su organizacije, saopštio je Nobelov odbor u Oslu.

Foto: N1

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA