Inflacija u Njemačkoj najniža od juna 2021. godine

Stopa inflacije u Njemačkoj je u novembru iznosila 3,2 odsto na godišnjem nivou, što je 0,6 procentnih bodova manje nego u oktobru, čime je nastavljen trend usporavanja inflacije u najvećoj evropskoj ekonomije.

To je najniža stopa inflacije od juna 2021. godine, prema prvoj procjeni njemačkog statističkog ureda Destatis, prenosi SEEbiz.

Rast inflacije zadržao je najviše pad cijena energenata od 4,5 odsto na godišnjem nivou. Isto tako, cijene hrane nijesu toliko porasle u odnosu na prethodne mjesece.

Na mjesečnom nivou su potrošačke cijene u novembru smanjene 0,4 odsto.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, u novembru je iznosila 3,8 odsto na godišnjem nivou u poređenju s 4,3 odsto u oktobru.

Inflacija, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, u novembru je na godišnjem nivou bila viša 2,3 odsto, a na mjesečnom niža 0,7 odsto.

Sljedećih mjeseci očekuje se da će inflacija u Njemačkoj biti umjerena, iako će vjerovatno ponovo privremeno porasti u decembru zbog prošlogodišnjih cijena energenata, navodi minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo.

Foto: Envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents