Inflacija u EU usporila i u oktobru

Inflacija u EU usporila je i u oktobru, drugi mjesec zaredom, prateći znatno blaži rast cijena u eurozoni zahvaljujući jeftinijoj energiji, pokazali su podaci Eurostata.

Na nivou EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmonizovanim indeksom HICP koji omogućava poređenje među zemljama-članicama, spustila se u oktobru 3,6 odsto, s septembarskih 4,9 odsto, prenosi SEEbiz.

Eurostatovi podaci pokazuju blaži rast potrošačkih cijena drugi mjesec zaredom, s 5,9 odsto u avgustu.

U eurozoni inflacija je u oktobru iznosila 2,9 odsto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja oktobra. U septembru je iznosila 4,3 odsto, a u avgustu 5,2 odsto.

Na mjesečnom nivou cijene su na oba područja porasle su 0,1 odsto, nakon 0,3-odstotnog povećanja u septembru.

Inflaciju je u eurozoni i u oktobru zaustavio snažan pad cijena energije, 11,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, više nego dvostruko snažniji nego u septembru.

Među zemljama EU-a koje nijesu u sastavu eurozone najvišu stopu inflacije bilježila je i u oktobru Mađarska 9,6 odsto, a blizu je i Češka sa 9,5 odsto.

U Poljskoj, vodećoj privredi van eurozone, inflacija je bila 6,3 odsto.

Pad cijena u toj grupi zemalja zabilježila je samo Danska, 0,4 odsto.

Među zemljama eurozone najviše su porasle cijene u Slovačkoj 7,8 odsto. Slijede Hrvatska i Slovenija sa rastom cijena mjerenim HICP-om od 6,7 odsto, odnosno 6,6 odsto u odnosu na prošlogodišnji oktobar.

Najviše su među zemljama eurozone pale cijene u Belgiji, 1,7 odsto, a slijedi Holandija sa jedan odsto.

Foto: Envatoelements

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA