Indija zabranila izvoz bijele riže, odlukom najteže pogođene siromašne zemlje

Prošlog mjeseca, tri dana nakon što se Rusija povukla iz ugovora o crnomorskom žitu, Indija je 20. jula uvela zabranu izvoza bijele riže. Indija je prethodno u septembru prošle godine zabranila izvoz lomljene riže i ta mjera je još na snazi.

Indija je uvela zabranu izvoza zbog rastućih cijena hrane, visoke inflacije i straha da bi moglo doći do nestašice riže.

Indija, najveći svjetski izvoznik riže, činila je skoro 40 posto globalne trgovine rižom 2022. godine. Izvezla je 22 miliona tona riže u vrijednosti od 9,66 milijardi dolara u 140 zemalja.

Indija nastavlja da izvozi basmati rižu, ispunjavajući svoje međunarodne obaveze, ali su globalne cijene riže porasle za 15-25 odsto od zabrane izvoza.

Najgore su pogođeni siromašni u zemljama poput Bangladeša i Nepala, koji zavise od indijske bijele riže, i oni u afričkim zemljama poput Benina, Senegala, Togoa i Malija, koje uvoze lomljenu rižu.

Postoji strah da bi Tajland, Vijetnam i Pakistan mogli pratiti Indiju i uvesti sličnu zabranu.

S obzirom na to da globalne cijene rastu nakon ruske agresije na Ukrajinu, cijene riže su porasle za više od 10 odsto u Indiji u prošloj godini.

Posljednja zabrana izvoza, kažu, uvedena je kao mjera predostrožnosti u slučaju da najavljeni El Nino bude imao uticaja na usjeve.

Ovaj rast cijena i nestašica žitarica, kažu stručnjaci, vjerovatno neće direktno uticati na cijene hrane na razvijenom tržištu gdje 80 odsto potrošnje otpada na basmati rižu.

Cijene riže u Vijetnamu su navodno najviše u posljednjih 15 godina, a u Nepalu su cijene riže porasle za 16 odsto otkako je Indija objavila zabranu izvoza.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA