Indija pretekla Kinu – i zvanično zemlja s najvećim brojem stanovnika

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, sada je Indija zemlja s najvećim brojem stanovnika na planeti: 1,425 milijardi. Svjetska organizacija za tu procjenu koristi kako popise stanovništva, tako i podatke o stopama smrtnosti i stopama prirodnog rasta. Prvi put od 1950. godine, otkako se to tako procenjuje, Kina nije na prvom mjestu po broju stanovnika.

Ta vijest se, međutim, ne tumači svuda kao znak rasta značaja Indije kao svjetske sile. Portparol kineskoga Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je recimo da Indija sada, istina, ima više ljudi, ali da Kina još uvijek ima više „talenata“.

U Njemačkoj je nedjeljnik „Špigel“ s tim u vezi objavio karikaturu na kojoj se vidi pretrpan, zastario „indijski“ voz koji pretiče „kineski“ moderan vozi koji vozi izuzetno velikom brzinom.

Političari i komentatori u Indiji osudili su tu karikaturu kao rasističku. Sarveš Kaušal, bivši ministar u indijskoj saveznoj državi Pendžabu, objavio je na Tviteru: „Zašto razvijeni svijet ne propušta nijednu priliku da Indiju udari ispod pojasa i da ponižava njeno stanovništvo? Oni imaju razloga za zabrinutost: uživaju u slavnoj prošlosti, a gledaju u tmurnu budućnost“.

Ali, koje značenje osim simboličnog ima činjenica da je Indija sada zemlja s najvećim brojem stanovnika?

Izazov za Indiju: demografska dividenda

Srikant Kondapali, profesor kineskih studija na Univerzitetu Džavaharlal Nehru u Nju Delhiju, kaže da su neke reakcije na takav razvoj rasističke i opterećene predrasudama prema Indiji.

„Mislimo da naše stanovništvo predstavlja prednost, a ne problem“, kaže on u razgovoru za DW. Pritom ukazuje da je prosječna starost u Indiji 27 godina, što je ispod globalnog prosjeka. To, kaže, zemlji stvara „demografsku dividendu“.

„Bitni indikatori se poboljšavaju, stopa pismenosti raste, kao i zdravstvena njega. Trenutno smo peta najveća privreda na svijetu, a 2030. želimo da budemo na trećem mjestu“.

Indija ima jednu od najbrže rastućih privreda na svijetu. Za 2023. godinu Svjetska banka očekuje da će Indija zabilježiti rast od oko 6,9 odsto. Međunarodni monetarni fond očekuje za iduću godinu rast indijske ekonomije od 6,1 procenat.

Prosječna starost stanovništva često se posmatra kao pozitivan faktor, ali Indija se bori i sa visokom nezaposlenošću mladih. U decembru prošle godine nezaposlenost je u indijskim gradovima iznosila 10,1 odsto, što je sve veći problem kojem su doprinijela i otpuštanja ljudi zbog pandemije. Za mlade, dobro obrazovane ljude nedostaju prije svega bolje plaćena, kvalifikovana radna mjesta. U industrijskoj preradi stopa nezaposlenosti je djelimično čak 20 odsto.

Nezaposlenost i inflacija trenutno su najveći problemi u Indiji uoči sledećih izbora koji bi trebalo da se održe u maju 2024. godine. Za Kondapalija je jasno na šta bi vladina politika trebalo da se koncentriše, ako se želi da Indija idućih godina profitira od rasta stanovništva. „Neophodno je poboljšanje infrastrukturu i kvalifikacije ljudi, moraju se kreirati radna mjesta i poboljšavani radno okruženje, kao i drugi osnovni indikatori personalnog razvoja“, kaže on.

Loši izgledi za Peking

S druge strane, za Kinu činjenica da ju je Indija pretekla po broju stanovnika predstavlja više od simbolike. Iako je kineska privreda četiri puta veća od indijske, Peking je ipak osjetljiv kada se radi o smanjenju i starenju stanovništva. Broj Kineza starijih od 65 godina do 2050. će se više nego udvostručiti, što će snažno opteretiti mlađe ljude.

Vladajuća Komunistička partija Kine preduzela je različite mjere kako bi zaustavila pad prirodnog rasta stanovništva. Reakcije u kineskim državnim medijima na vijest o Indiji ukazuju na određenu frustraciju s obzirom na situaciju sa stanovništvom.

„SAD povećavaju nastojanja da zaustave razvoj Kine i novi povod su našle u izvještaju Ujedinjenih nacija“, navodi se u jednom komentaru kineske državne televizije CCTV. „Pritom nedostaje osnovno razumijevanje zakona razvoja stanovništva“, tvrdi CCTV.

Najviše stanovnika, ali nije supersila

Kondapali priznaje da je Kina i dalje u prednosti pred Indijom u pogledu ključnih indikatora kao što su pismenost i zdravstvena njega. Ali, razlika nije više toliko velika kako to predstavlja Peking.

Ipak, on naglašava da rast stanovništva ne znači da Indija postaje supersila. „Supersilom se postaje na osnovu bruto društvenog proizvoda, na osnovu tehnologije, vojne sile ili ‘meke moći’. Nijedna zemlja neće postati supersila na osnovu broja stanovnika“, kaže Kondapali.

Između Delhija i Pekinga on uočava bitnu ideološku razliku „Indija nema ambicija da postane supersila. Od Sija Đinpinga smo čuli da bi Kina željela da bude u centru pažnje, ali nijedan indijski političar nikada nije rekao da Indija želi postati supersila“.

S obzirom na to da više nije zemlja s najvećim brojem stanovnika, Kina je izgubila jedan argument kojim je obrazlagala svoj status supersile. A kada se Indija bude navikla na svoj novi status, i njene ambicije mogle bi da se promijene.

Izvor: Deutsche Welle

Foto: Reuters

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA