Indija prestiže Kinu po broju stanovnika

Indija će biti najmnogoljudnija država na svijetu do kraja aprila, čime će nadmašiti Kinu, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

Kancelarija UN-a za ekonomska i socijalna pitanja (DESA) oglasila se nakon što je iz još jedne agencije svjetske organizacije – Fonda UN za stanovništvo – saopšteno da će Indija do sredine 2023. godine imati 2,9 miliona stanovnika više od Kine.

Prema podacima DESA-e, zasnovanim na procjenama i projekcijama globalne populacije, broj stanovnika u Indiji će do kraja mjeseca dostići 1.425.775.850, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Kina će uskoro prepustiti svoj dugi status najmnogoljudnije države u svijetu“, saopšteno je iz UN-a.

Ističe se da je „zbog nesigurnosti povezanih s procjenama i projekcijom populacije“, tačan datum kada se očekuje da Indija nadmaši Kinu po broju stanovnika podložan izmjenama.

Pojedini stručnjaci su prošle godine, na osnovu podataka UN-a, procijenili da će broj stanovnika u Indiji dostići 1.425.775.850 do 14. aprila.

Međutim, zvaničnici UN-a naveli su da nije moguće utvrditi tačan datum zbog nesigurnih podataka iz Indije i Kine.

Posljednji popis stanovništva u Indiji održan je 2011., dok je naredni – predviđen za 2021. godinu odložen zbog pandemije COVID-a 19.

„Broj stanovnika u Kini dostigao je vrhunac od milijardu 426 miliona 2022. godine i počeo je da pada. Prema projekcijama, taj broj bi mogao pasti ispod milijarde prije kraja stoljeća“, saopšteno je iz DESA-e.

Kako se navodi, u poređenju s tim, očekuje se da će broj stanovnika u Indiji nastaviti da raste još nekoliko decenija.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents