Hitlerova rodna kuća postaje policijska stanica

Danas su počeli radovi na pretvaranju rodne kuće Adolfa Hitlera u policijsku stanicu, kako bi postala neatraktivna kao mjesto hodočašća za neonaciste.

Odluka o sudbini zgrade u Braunau, gradu na granici Austrije sa Njemačkom, donijeta je krajem 2019. godine. Planovi predviđaju policijsku stanicu, okružni policijski štab i filijalu akademije bezbednosti, gde će policajci pohađati obuku o ljudskim pravima, prenosi N1.

Očekuje se da će se policija useliti početkom 2026. godine.

Dugogodišnji spor o vlasništvu zgrade je konačno riješen 2017. godine, kada je najviši austrijski sud presudio da Vlada ima pravo da koristi zgradu, nakon što je njen vlasnik odbio da je proda. Odbačen je predlog da bi se ona mogla srušiti.

Zgrada je iznajmljivana od strane Ministarstva unutrašnjih poslova od 1972. godine da bi se spriječila njena zloupotreba i davano je u zakup raznim dobrotvornim organizacijama. Ostala je prazna nakon što se centar za brigu o odraslima sa invaliditetom iselio 2011. godine.

Odlučeno je da će ispred kuće ostati spomen-kamen sa natpisom „Za slobodu i demokratiju. Nikad više fašizam. Milioni mrtvih nas podsjećaju“.

Austrijska vlada tvrdi da je useljenje policije, kao čuvara građanskih sloboda, najbolji način za upotrebu zgrade.

Foto: AP

NIKŠIĆ PROGNOZA