Hamas oslobodio dvije Amerikanke

Pripadnici palestinske ekstremističke organizacije Hamas saopštili su da su oslobodili američke državljanke, majku i ćerku, Džudit i Natali Ranan, koje su kidnapovane 7. oktobra.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je da su dvije Amerikanke, koje imaju i izraelsko državljanstvo, dovedene do granice pojasa Gaze, gdje su ih preuzeli izraelski vojnici i odveli u vojnu bazu u centralnom dijelu zemlje, gdje su ih čekali članovi porodice.

Džudit, stara 59 godina i njena 17-godišnja ćerka Natali, bile su u izraleskom kibucu Nahal Oz, na oko kilometar i po od granice sa Gazom, prenosi Glas Amerike.

Došle su u Izrael u septembru kako bi tu proslavile jevrejske praznike i rođendan Džuditine majke, prenose američki mediji.

U izveštajima medija navodi se da su iz Evanstona, predgrađa Čikaga.

Majka i ćerka su prvi oslobođeni taoci otkako su napadači Hamasa upali u Izrael prije skoro dvije sedmice, ubivši 1,4 hiljade ljudi, uglavnom civila, i uzevši oko 200 talaca.

Američki predsjednik Džo Bajden u saopštenju je zahvalio Kataru i Izraelu na partnerstvu u obezbjeđivanju njihovog oslobađanja.

Na pitanje novinara da li smatra da Izrael treba da odloži potencijalnu kopnenu ofanzivu dok se ne oslobodi još talaca, Bajden je odgovorio potvrdno.

On je ocijenio da je Hamas napao Izrael sa ciljem da poremeti potencijalnu normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije.

„Jedan od razloga zbog kojih je Hamas krenuo na Izrael…znali su da ću sjesti da razgovaram sa Saudijcima“, naveo je Bajden.

Američki državni sekretar Entoni Blinken prethodno je potvrdio da su dvije Amerikanke oslobođene, da su na sigurnom u Izraelu i da će se uskoro sastati sa predstavnicima ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

On je naveo da još deset Amerikanaca oteto i da se radi na njihovom oslobađanju.

Blinken je zahvalio vladi Katara na pomoći i dodao da svi taoci državljani drugih zemalja treba da budu pušteni što prije.

Abu Ubaida, portparol Hamasovog naoružanog krila, rekao je da su taoci pušteni kao odgovor na katarske napore posredovanja, iz humanitarnih razloga i da bi dokazali američkom narodu i svijetu „da su tvrdnje Bajdena i njegove fašističke administracije lažne i bez osnova“.

Iz Hamasa su saopštili da sarađuju sa posrednicima u Egiptu, Kataru i drugim „prijateljskim zemljama“ i da rade na „realizaciji odluke da se oslobode stranci kada to budu dozvolili bezbjednosni uslovi“.

Foto: Screenshot/Mreža X

NIKŠIĆ PROGNOZA