Gutereš: Završena je era klimatskog zagrijavanja, došla je era ključanja planete

Završena je era klimatskog zagrijavanja i došla je era ključanja planete, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš i naglasio da će ovogodišnji jul biti najtopliji mjesec otkako se mjeri temperatura.

„Nije potrebno čekati kraj mjeseca kako bismo to znali, osim ako se ne dogodi mini ledeno doba narednih nekoliko dana, jul 2023. će probiti sve rekorde“, rekao je Gutereš novinarima.

„Klimatske promjene su tu i to je zastrašujuće. I to je tek početak. Era klimatskog zagrijavanja je završena i umjesto nje je došla era ključanja planete“, kazao je.

Ocijenio je da je ovo ljeto svirepo za velike djelove Sjeverne Amerike, Azije, Afrike i Evrope, a da je za cijelu planetu to „katastrofa“.

Gutereš je dodao da naučnici bez dvoumljenja smatraju da je čovječanstvo odgovorno za to i rekao da je jedino iznenađenje velika brzina promjena.

„Posljedice su jasne i tragične: djeca koju su odnijele monsunske kiše, porodice koje bježe od požara, radnici koji se onesvješćuju pod gorućom vrućinom“, rekao je šef UN-a.

Ponovio je svoje stalne pozive da se djeluje radikalno i hitno te ponovno oštro kritikovao sektor proizvodnje fosilnog goriva.

„Vazduh se ne može disati, vrućina je nepodnošljiva, a nedopustivi su nivoi profita sektora fosilnih goriva i klimatsko nedjelovanje“, rekao je on.

Foto: EPA – EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA