Grčku pogodilo novo nevrijeme: Volos ponovo pod vodom i blatom, spasavali gradonačelnika

Grčku je u srijedu popodne pogodilo novo nevrijeme „Elijas“, za koje je gradonačelnik Volosa rekao da je gore od „Danijela“, početkom septembra. Veliki dio grada je ponovo pod vodom i blatom, vatrogasci i vojska su evakuisali ljude iz kuća i automobila, a stanovnici ponovo nemaju struju.

Jutros u šest sati u Volosu je ponovo počela da pada kiša, koja je prethodnog dana izazvala bujice i poplave u centralnom dijelu Grčke.

Prema riječima predstavnika vatrogasne jedinice, u nekoliko djelova Volosa voda dostiže visinu od 30-40 centimetara.

„Pristup vozila na pojedinim mjestima je i dalje otežan“, dodao je portparol vatrogasne službe.Takođe se napominje da se prema posljednjim podacima meteorologa u istočnoj Magneziji očekuje kiša do podneva“, upozorio je.

Snimci koji su snimljeni o situaciji u Volosu u posljednjih nekoliko sati su dramatični.

Stanovništu u Magneziji pomaže 280 vatrogasaca sa 99 vozila, kao i vojska s tenkovima, guseničarima, hamerima i čamcima.

Očajan zbog situacije koja je nastala u Volosu poslije novog udarca lošeg vremena, gradonačelnik Ahileas Beos izašao je u četvrtak rano ujutro da proveri stanje na ulicama.

„Evo tuge, tužan sam, nemam snage da govorim, to je situacija koju ne mogu da vam opišem“, rekao je gradonačelnik novinarima televizije ERT.

Opisujući šta je Volos doživeo u srijedu uveče, rekao je da su „životi bili ugroženi“.

„Ostao je i moj auto, skoro me je bujična struja odnijela, došao je utovarivač i odveo me“, ispričao je gradonačelnik.

Kada je riječ o snabdijevanju strujom, on je rekao da 70 do 80 odsto Volosa nema struju, dok je opet nastao i problem sa snabdijevanjem vodom.

„Gde je Bog ovo krio sve ove godine? Riječ je o milionima tona vode i blata“, istakao je Ahil Beos.

Foto: Printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA