Grčka želi brži ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU

Grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou izjavila je rekla je kako Atina ima “vodeću ulogu” unutar Evropske unije u podržavanju zemalja Zapadnog Balkana na putu prema članstvu u EU, prenosi balkans.aljazeera.net.

-Kao deveta najstarija članica današnje Unije, Grčka ima vodeću ulogu u podržavanju pristupnih pregovora sa Zapadnim Balkanom, takođe i u unapređenju političkih i ekonomskih odnosa svih zemalja u jugoistočnoj Evropi i na istočnom Mediteranu- kazala je ona na otvaranju ekonomskog foruma u Delfiju.

U grčkom gradiću udaljenom 160 kilometara od Atine ove sedmice se održava Delphi Economic Forum, što je istočnoevropska prijestonica Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, prenosi Hina.

Među temama će biti ruska agresija na Ukrajinu, politička situacija u jugoistočnoj Evropi, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu te dijalog Kosova i Srbije.

Pod grčkim predsjedanjem EU-om 2003. godine usvojena je Solunska deklaracija, u kojoj je prvi put bilo navedeno da je budućnost jugoistočne Evrope unutar EU-a.

‘Energetska zavisnost ne osigurava mir’

Od tada je prošlo 20 godina, ali samo je Hrvatska ušla u EU 2013. godine.

Grčka predsjednica smatra da bi invazija Rusije na Ukrajinu trebala ubrzati pristupne pregovore sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

-Unija je geopolitički sazrela zbog ruske invazije. Shvatila je da ekonomska i energetska zavisnost o autoritarnim režimima ne osiguravaju mir- izjavila je Sakellaropoulou.

Grčka podržava Ukrajinu na koju je Rusija prije 14 mjeseci izvela invaziju.

-Grčka je, kao organski dio Evrope i Zapada, od prvog trena požurila braniti vrijednosti međunarodnog prava od agresivnog revizionizma. Podrška ukrajinskom narodu, čija je budućnost u demokratskoj Evropi mira i prosperiteta, ostaje obaveza Zapada- rekla je grčka predsjednica.

Osvrnuvši se na poboljšanje odnosa između Grčke i Turske nakon razornih potresa u februaru i pomoći koju je poslala Grčka, istakla je da to “zbližava dva susjedna naroda i stvara nadu za novu, bolju eru u bilateralnim odnosima”.

Izvor: Hina/Balkans.aljazeera.net

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA