Grčka se sprema za talas vreline, veoma velika opasnost od požara

Grčka se sprema za svoj prvi ovogodišnji talas vreline koji bi po najavama trebalo da počne danas sa temperaturama i iznad 40 stepeni i „veoma velikom“ opasnošću da će biti požara, saopštio je ministar za klimatsku krizu Vasilis Kikiljas.

Vrhunac će biti u srijedu i četvrtak, a „opasnost od požara biće veoma velika u znatnom dijelu Grčke“, rekao je novinarima taj ministar zadužen za civilnu zaštitu.

Meteorološka služba predviđa da bi temperature u središnjem dijelu Grčke mogle porasti do 42 stepena.

Velika vrućina je već registrovana poslednjih dana, posebno u Atini gde se u četvrtak očekuje 38 stepeni.

Kikiljas je pozvao stanovništvo da „pomogne i pazi da se zaštite ljudski životi“ i priroda, jer dnevno već ima 30 do 40 požara na otvorenom, ali zasad mahom malih razmjera.

Toplotni rekordi za prvu nedelju juna zabilježeni su prošlog utorka, po sajtu meteo.gr, s temperaturom ponegdje od 39,3 stepeni.

Grčka je doživjela razorne požare i dvonedeljni toplotni talas 2023. godine.

Prošla zima je bila najtoplija otkad se mjeri temperatura, a sada se strajuje od „veoma teškog ljeta“ i šumskih požara, rekao je Kikiljas s kojim je prošle nedelje razgovarala agencija AFP.

Oko 175.000 hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta je izgorjelo 2023. godine, a u tim požarima je poginulo više od 20 ljudi.

Po Međuvladinom panelu za promjene klime ;(IPCC), rastuće temperature izazvane emisijom od korišćenja fosilnog goriva, produžavaju sezonu požara i povećavaju izgorjelu površinu.

foto:ilustracija/envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA