Glavni obavještajni brod ruske flote napadnut morskim dronovima?

Ruski obavještajno-izviđački brod „Ivan Kurs“ napadnut je površinskim morskim dronovima u vodama Crnog mora nedugo pošto je prošao kroz Bosfor, prenosi Kurir, piše Dan.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije potvrdilo je da se napad na ruski obavještajno-izviđački brod dogodio.

– Oružane snage Ukrajine su oko 5.30 sati bezuspješno sa tri bespilotna plovila pokušale da napadnu brod Crnomorske flote „Ivan Kurs“ koji obavlja zadatke obezbeđenja Turskog toka i gasovoda Plavi tok koji se nalaze u isključivoj ekonomskoj zoni Republike Turske – navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ministarstvo odbrane dodalo je da brod nastavlja svoje zadatke.

– Svi neprijateljski morski dronovi su uništeni vatrom iz standardnog naoružanja ruskog broda 140 kilometara sjeveroistočno od Bosfora. Brod nastavlja da ispunjava svoje zadatke – dodaje se u saopštenju ruskog Ministartsva odbrane.

U odbrani su navodno korišćeni teški mitraljezi kalibra 14,5 mm sa kojima je napad odbijen.

Ruska ratna mornarica raspolaže inače sa dva obavještajno-izviđačka broda klase „Jurij Ivanov Project 18280“. Brod je konstruisao Centralni konstrukcioni biro „Icberg“.

Brod ima deplasman od 4.000 tona dok maksimalni radijus kretanja iznosi 13.000 kilometara. U odnosu na starije verzije obavještajnih brodova brod je moderniji i ima visoki stepen automatizacije. Kompletan brod je izgrađen od čelika.

Prevashodna namjena broda je praćenje komunikacija na moru.

FOTO: KURIR.RS/YOU TUBE/CAVIT EGE TULÇA

NIKŠIĆ PROGNOZA