Francuska vlada: Na meti smo neobično jakih sajber-napada

Francuska vlada je večeras saopštila da je nekoliko njenih usluga na meti sajber-napada „neviđenog intenziteta“ i da je aktiviran specijalni krizni centar za obnavljanje onlajn-usluga.

Kancelarija premijera Gabrijela Atala saopštila je da su napadi počeli u nedjelju uveče i pogodili više ministarstava, bez navođenja detalja. Do danas popodne, navodi se, „uticaj napada je smanjen za većinu usluga i pristup vladinim sajtovima je obnovljen“.

Grupa hakera pod nazivom „Anonimous Sudan“ koju stručnjaci za sajber-bezbjednost smatraju proruskom, preuzela je odgovornost za napade na onlajn-postove.

Kancelarija francuskog premijera i Agencija za digitalnu bezbjednost nisu htjele da komentarišu tu tvrdnju, niti daju detalje o tome šta je bilo na meti ili kakva je šteta mogla biti prouzrokovana.

Jedan francuski zvaničnik je rekao da se radi o napadima uskraćivanja usluge, uobičajenoj vrsti sajber-napada koji uključuje preplavljivanje sajta podacima da bi ga spriječili da radi.

Francuska vlada je učinila napor da poboljša sajber-odbranu prije Olimpijskih igara u Parizu koje će biti ljetos i poslije napada „ransomvare-a“ posljednjih godina, uključujući bolnice 2021.

Francuska vlada je optužila Rusiju da vodi dugotrajnu kampanju onlajn-manipulacije protiv zapadnih pristalica Ukrajine, uključujući i plagiranje veb-stranice francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Predsjednik Emanuel Makron zauzima sve oštriju liniju protiv Moskve i rata kojeg ruski predsjednik Vladimir Putin vodi u Ukrajini.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA