Fon der Lajen: Sloveniji ove godine 100 miliona eura iz Fonda solidarnosti EU

Slovenija će za saniranje posledica poplava ove godine dobiti 100 miliona eura iz Fonda solidarnosti EU, a sljedeće još 300 miliona za saniranje posledica nedavnih poplava, najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom današnje posjete Sloveniji.

Slovenački premijer Robert Golob je istakao da je neophodno biti efikasan u korišćenju tih sredstava, prenosi slovenačka agencija STA.

„Premijer i ja smo danas razgovarali o trodelnom paketu finansiranja za trenutne, kao i srednjoročne i dugoročne potrebe. Biće potrebno mnogo ulaganja da bi se zemlja oporavila“, rekla je Fon der Lajen nakon posjete oblastima koje su najviše pogođene poplavama.

Dio ovog paketa su i grantovi iz Fonda solidarnosti EU, koji je dostupan državama članicama za otklanjanje posledica prirodnih katastrofa.

„Sloveniji će biti na raspolaganju 400 miliona eura, od čega 100 miliona već ove godine, a 300 miliona sljedeće godine“, navela je Fon der Lajen.

Slovenija sada mora da procijeni štetu i da podnese zahtjev za sredstva iz fonda solidarnosti, dodala je ona, ističući da je brzina neophodna.

Prema njenim riječima, vrijeme je presudno i za dobijanje dodatnih sredstava iz fonda EU za oporavak nakon pandemije kovida-19, u kojem Slovenija još ima na raspolaganju 2,7 milijardi eura kredita.

Slovenija mora da aplicira za dodatna sredstva do kraja avgusta, zbog čega su se premijer Golob i predsjednica EK Fon der Lajen dogovorili o hitnom osnivanju zajedničke radne grupe, koja će omogućiti Sloveniji da dobije ta sredstva.

Golob je naglasio da će, uz dodatna sredstva iz fonda za oporavak, kao i sredstva iz kohezione politike, biti važno da se ona mogu preusmjeriti na obnovu nakon poplava.

„Ako ne možemo da ih preusmjerimo na rekonstrukciju, ona nam praktično nisu od koristi“, rekao je Golob.

Fon der Lajen je pružila uvjeravanja da će Brisel u tom pogledu „biti maksimalno fleksibilan“.

Foto: EPA – EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA