„Fajnenšl tajms ”: Evropa izgubila 100 milijadi eura zbog sankcija Rusiji

Najveće evropske kompanije izgubile su 100 milijardi eura od februara 2022. godine zbog prodaje, zatvaranja ili smanjenja svog biznisa u Rusiji.

Iz godišnjih izvještaja 600 evropskih kompanija i njihovih finansijskih izvještaja za 2023. godinu proizilazi da je 176 firmi zabilježilo obezvrjeđenje svoje imovine i dodatne troškove zbog promjene poslovanja u Rusiji, navodi se u izvještaju “Fajnenšl tajmsa” .

U ove kalkulacije nisu uračunati indirektni troškovi kao što su poskupljenje  energenata i robe.

Najveći gubici su koncentrisani u nekoliko sektora kao što je energetika, auto-industrija i finansijski sektor.

Tri kompanije u energentskom sektoru – BP, Šel i Totaleneržis, saopštile su da ih povlačenje iz Rusije koštalo oko 40,6 milijardi eura, ali “Fajnenšl tajms” navodi da su ti gubici nadoknađeni rastom profita zbog rasta cijena nafte i gasa.

Gubici evropske auto-industrije iznose 13,6 milijardi eura, dok je finansijski sektor – banke, osiguravajuća društva, investicione kompanije – izgubio 17,5 milijardi eura zbog odlaska iz Rusije.

Gledano po zemljama, najviše su izgubile kompanije iz Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

Više od 50 odsto od ukupno 1.871 evropske kompanije koje su prije rata poslovale u Rusiji je i dalje aktivno u toj zemlji, navela je Kijevska ekonomska škola, prenio je Tanjug.

U Rusiji i dalje posluju italijanski Unikredit, austrijski Rajfajzen, švajcarski Nestle i britanski Unilever.

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA