Evropska komisija s 2,1 milijarde eura podržava Zapadni Balkan

Evropska komisija će novim finansijskim paketom s 2,1 milijarde eura podržati 14 vodećih investicionih kompanija i privatni sektor zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Odluku o tme je u utorak odobrio Operativni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan podržaće kompanije transporta, energetike, životne sredine i ljudskog kapitala, navela je EU info mreža.

Paket sadrži 528 miliona eura grantova EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose privreda Zapadnog Balkana.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je izjavio da je odobrenje novog investicionog paketa „jasna poruka da je partnerima na Zapadnom Balkanu budućnost unutar EU“ i da je „ostvaren stabilan napredak u zatvaranju jaza u ekonomskom razvoju“.

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama da bi se ubrzala evropska perspektiva regiona.

Podržani su projekti izgradnje dionica autoputa na Koridoru Vc u Bosni i Hercegovini i Koridoru osam u Sjevernoj Makedoniji, a iz oblasti čiste energije rehabilitacija hidroelektrana u Srbiji i Bosni i Hercegovini, povećanje energetske efikasnosti u Sjevernoj Makedoniji i uvođenje ekološkog javnog prevoza u Tirani.

Investicioni paket unaprediće energetsku efikasnost i integrisano upravljanje energijom Univerziteta u Beogradu, finansirati preduzetnike i digitalizaciju, kao i konkurentnost mikro i malih preduzeća (MMSP).

Evropska komisija nije odobrila nijedan projekat koji je Crna Gora predala u okviru Investicionog plana za Zapadni Balkan jer su oni bili „preuranjeni i nepodobni“.

Na listi odobrenih projekata nema ni Kosova jer su obustavljeni svi finansijski programi jer zvanična Priština nije ispoštovala evropske zahtjeve kada su u pitanju koraci ka smirivanju tenzija na sjeveru zemlje.

Cilj ekonomskog i investicionog plana EU za Zapani Balkan u iznosu od 30 milijardi eura investicija, uključujući do devet milijardi eura grant sredstava EU su podsticanje dugoročnog oporavaka, ubrzavanje zelene i digitalne tranzicije i podsticaj regionalne saradnje i približavanje EU.

Izvor: RSE

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA