Europol: Uhapšeno 50 osoba zbog šverca hašiša i kokaina afričkom rutom

Europol je podržao Špansku civilnu gardu i portugalsku pravosudnu policiju i Nacionalnu gard u razbijanju kriminalne mreže uključene u krijumčarenje velikih količina kokaina i hašiša u Evropsku uniju afričkom rutom. U istragu su uključeni i organi za sprovođenje zakona iz Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Španske vlasti zaplijenile su pet tona hašiša i tone tone kokaina tokom jednogodišnje istrage.

– Istraga koja je trajala godinu dana otkrila je da je kriminalna mreža uspostavila šemu trgovine više proizvoda sa dvosmjernim lancem trgovine. To se sastojalo od krijumčarenja hašiša iz Maroka u Južnu Ameriku i kokaina nazad preko Atlantika i preko zapadne obale Afrike prije nego što je prebačen na špansko kopno. Kokain je krijumčaren u kontejnerima i transportovan brzim čamcima koji su služili i za krijumčarenje hašiša- navode iz Europola.

U početku su istražitelji identifikovali članove organizacije, sa sjedištem u Huelvi i području Gibraltara, da su umiješani u pomorsku trgovinu drogom širom Iberijskog poluotoka.

Istraga je otkrila da su čelnici organizacije takođr bili smješteni u ova dva područja, dok su ostali članovi djelovali u Maroku, Portugalu i Kanarskim ostrvima.

Foto: Europol

NIKŠIĆ PROGNOZA