Europol: Uhapšeno 37 članova kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana

Europol je danas saopštio da je uhapšeno 37 članova veoma nasilne kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana.

Kako navode ova kriminalna grupa uglavnom je bila uključena u krijumčarenje droge i vatrenog oružja širom Evrope.

Od 37 osumnjičenih, 15 je uhapšeno u jučerašnjim racijama koje su istovremeno izvršene širom Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Italije, Belgije i Njemačke.

Dodaje se da su akcije koordinisane sa komandnog mjesta u Zagrebu, uz podršku službenika Europola raspoređenih na terenu.

Grupu je navodno predvodio državljanin Bosne i Hercegovine koji trenutno služi četvorogodišnju kaznu zatvora u Italiji.

On je nastavio da organizuje kriminalne aktivnosti iz zatvorske ćelije, odakle je, vjeruje se, redovno izdavao naređenja i upustva svojim podređenima.

Tokom racija je zaplijenjeno, između ostalog, 148.000 eura u gotovini, 18 komada vatrenog oružja, uključujući dva mitraljeza i 2.512 komada municije.

Pored toga, zaplijenjeno je 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, tri kilograma amfetamina, sedam kilograma marihuane i 10 kilograma hašiša.

Ovu međunarodnu akciju prati složena istraga koju je vodila hrvatska Glavna policijska uprava, u okviru Operativne grupe „Balkanski kartel“, navodi se u saopštenju Europola.

Europol je ranije osnovao Operativnu radnu grupu „Balkanski kartel“, koja okuplja istražitelje iz cijele Evrope i svijeta, kako bi se efikasno izborio sa prijetnjama koje dolaze iz ovog regiona.

U okviru rada ove grupe nedavno je u Srbiji razbijena najveća organizacija za trgovinu drogom na Balkanu.

Izvor: index.hr/agencije

Foto: Screenshot/YT

NIKŠIĆ PROGNOZA