EU želi da uvede carine i za robu kupljenu putem interneta

Evropska unija želi da pojednostavi carinski sistem i uvede više transparentnosti u kupovinu putem interneta, čime bi se uklonili skriveni troškovi za potrošače.

Ukinulo bi se i oslobađanje od plaćanja carine za robu ispod 150 eura, prenosi SEEbiz.

Svake godine u EU ulazi oko milijarda malih isporuka proizvoda kupljenih online, od čega dvije trećine dolazi iz Kine, često, upozorava Brisel, uz skrivene troškove za potrošača.

“Današnjom reformom osiguraćemo da pri online prodaji na platformama kao što su Alibaba, Amazon, Zelanda i drugim ključnim igračima sva roba u EU bude u skladu s carinskim zahtjevima i da to neće biti odgovornost kupca, jer tako je bilo do sada“, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.

Nova pravila za elektronsku trgovinu stupila bi na snagu 2028. godine, kada i novi europski carinski data centar koji bi zamijenio današnjih 27 nacionalnih carinskih režima i 111 nacionalnih informacionih sistema.

Prema procjenama Brisela, time bi zemlje uštedjele do dvije milijarde eura operativnih troškova godišnje.

„Na kraju će svi uvoznici moći da koriste data centar, što će smanjiti potrebu za carinskim deklaracijama zavisno od toga koliko se podataka unese. To će uštedjeti vrijeme i novac, 2,7 milijardi eura godišnje, koji se mogu potrošiti na inovacije i investicije“, objasnio je Gentiloni.

Vrijednost trgovine s ostatkom svijeta, koju olakšava carinska unija, iznosila je 2021. 4,3 hiljade milijardi eura, što je 14 odsto svjetske trgovine.

Reformom, koja je prema EU najopsežnija od uspostave carinske unije 1968. godine, ukinula bi se i odredba prema kojoj se ne carini roba manja od 150 eura. Prema Briselu vrijednost 65 odsto takvih pošiljki namjerno se umanjuje kako bi se izbjeglo carinjenje.

Izvor: MINA

Foto: Pixabay

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA